Klimroos en schimmel

Net als bij veel andere planten kan er schimmelvorming optreden bij klimrozen. Een veel voorkomende schimmelvorming bij klimrozen is sterroetdauw. Daarnaast komt schimmelvorming als meeldauw en roest eveneens vaak voor bij klimrozen. Wanneer klimrozen besmet zijn met sterroetdauw ontstaan er zwarte en donkerpaarse vlekken op de bladeren van de klimrozen. De bladeren zullen na een bepaalde tijd geel kleuren en zullen uiteindelijk afsterven.

Meeldauw kun je opmerken door de witte poederachtige aanslag op de knoppen en bladeren. De knoppen en bladeren zullen na verloop van tijd gaan verschrompelen. Roest kun je herkennen aan de bruine vlekken op de bladeren die vervolgens uit kunnen breiden tot over de gehele plant. Hierdoor zullen de bladeren er afvallen.

Over het algemeen komen de eerste twee varianten (sterroetdauw en meeldauw) redelijk vaak voor. Een bepaalde omgeving kan een trigger zijn voor het ontwikkelen van schimmels en ziekten. Het is daarom belangrijk dat je met bepaalde factoren rekening houdt wanneer je een klimroos gaat planten. Alle klimrozen houden van zon en dienen om deze reden op een plek geplant te worden waar veel zon is tijdens de zomer. Daarnaast is luchtcirculatie en gelijkmatige watervoorziening belangrijk voor de gezondheid van de plant.

klimrozen
Mooie klimroos

Waar op letten tijdens het planten van een klimroos?

Je weet nu waar je op moet letten wanneer je een klimroos gaat planten. Een klimroos met goede genen zal niet snel ziek worden. Het is alleen moeilijk om te achterhalen of een bepaalde klimroos gezonde ‘voorouders’ heeft gehad. Uit onderzoek is gebleken dat de klimrozen die in rechte lijn afstammen van wilde klimrozen de gezondste zijn. Bijna niemand let echter op deze details, omdat het te moeilijk is om dit soort gegevens te achterhalen. Gelukkig blijven de meeste klimrozen ziektevrij als je ze op een plaats plant die voldoet aan de bovengenoemde criteria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *